Nye tall fra inkassoselskapene forteller om en skummel utvikling i Norge i dag: inkassogjelden vår har vokst seg betydelig høyere og har nå passert vanvittige 70 milliarder kroner. Selv om beløpene ikke nødvendigvis er så høye i gjennomsnittet pr person, så er det urovekkende at gjelden bare fortsetter å vokse, og nå er det de unge som sørger for den høyeste veksten.

Nå er det slik at det er menn i 40-50 årene som har den gjennomsnittlig høyeste gjelden når det kommer til usikret gjeld, mens de unge ikke har så høy gjeld til sammenligning. Det er imidlertid gjelden til de yngste som nå øker mest, rent prosentmessig, og selv om beløpene kanskje ikke er så høye så liker ikke ekspertene utviklingen. De mener nemlig at de unge nå er i ferd med å bakbinde både hender og føtter økonomisk og at ubetalt inkassogjeld kan ødelegge deres økonomiske fremtid allerede i startfasen.

Den usikrede gjelden det her snakkes om er i all hovedsak kredittkortgjeld og forbrukslånsgjeld, og de usikre økonomiske tidene i Norge i dag virker altså ikke å ha noen innvirkning på lånevilligheten til det norske folk – noe som kanskje er litt merkelig. Ekspertene teller ned til den dagen Norges Bank vil skru opp rentene sine, og selv om det kan ligge et godt stykke frem i tid, vil en heving av styringsrenten kunne utløse betydelige betalingsproblemer rundt om i landet. Etter en lang periode med lave renter er er boliggjelden også meget høy og et hopp i rentene vil kunne gi uante konsekvenser. Derfor anbefales det at man kvitter seg med den dyreste gjelden ettersom denne vil tynge ned økonomien vår den dagen vi opplever en heving av styringsrenten.

Les mer om usikret gjeld i denne artikkelen, og få kunnskap om hvorfor denne gjelden er dyrere enn for eksempel lånene vi bruker til å kjøpe boligene våre.