Vi trenger undervisning i økonomi – og det nokså kjapt. Det viser seg altså at vi er relativt barbariske når det kommer til behandling av penger her i landet og det er det den store inkassodebatten som har avdekket. Denne debatten har pågått i mediene den siste måneden og har vist en skremmende holdning til personlig økonomi i de norske husholdningene.

Bankene og inkassobyråer fremstilles som verstingene og de som holdes ansvarlig for at et kvart million nordmenn har havnet i en økonomisk hengemyr, mens det i realiteten er forbrukerne som er helt bak mål når det kommer til dette punktet. Hvem skal holdes ansvarlig, om ikke den personen som setter sitt navnetrekk på lånepapiret? Det må fuglene vite, og den inkassogjelden det er snakk om, altså den samlede gjelden som denne kvarte millionen med nordmenn har, er ikke engang spesielt stor. Samlet sett var det vel snakk om rundt 36 milliarder kroner, og dette er relativt beskjedent.

Faktisk sier økonomene som har uttalt seg om dette at gjelden i snitt er så lav at enhver husholdning har muligheten til å betjene den. Det innebærer at det er manglende betalingsvilje som er hovedproblemet og at den generelle kunnskapen om personlig økonomi er på steinaldernivå. Husk at den samlede boliglånsgjelden i Norge er ekstremt mye høyere og hvis jeg sier at den er på over 1200 milliarder kroner så vil du kanskje bli overrasket.

Dette må med andre ord inn fra barneskolenivå og da må følgende doktrine printes inn: du skal betale dine regninger først, og så får du de hva som er igjen til personlig forbruk. Verre er det egentlig ikke, men når voksne mennesker i Norge i dag ikke klarer å etterleve disse enkle reglene er det ingen tvil om at fremtiden ikke ser spesielt lys ut med tanke på husholdningenes personlige økonomi.

Jeg anbefaler et besøk til denne siden som har fordypet seg i temaet som omhandler økonomisk undervisning i skolen slik at du kan lese litt mer om dette temaet. Det er egentlig ganske interessant og utrolig aktuelt i disse dager. Dette er vi nødt til å gjøre noe med for å fortsette er rett og slett en umulighet.