Nå skal jeg komme med en liten personlig ‘rant’ som jeg mener hører hjemme her ettersom dette i all hovedsak er en blogg om økonomi/finans. Det stormer som vanlig rundt det mye brukte forbrukslånet i Norge i dag og faktum er vel at vi har rundet 100 millarder kroner i slike lån nå her til lands. Dette er på ingen måte uproblematisk og spørsmålet er hva som vil bli gjort med det.

Gjeldsregisteret har det vært mye snakk om og dette kommer nok på plass i løpet av året kan det se ut som, og det betyr at bankene for mye bredere kunnskap om sine kunde når de skal vurdere søknadene. Det er her snakk om at man skal få en oversikt over alt det som søker har i lån, og det kan nok sikkert være fornuftig og kanskje hindre at noen som søker i å få lån som de ikke burde hatt.

Et annen moment er dette som går på markedsføring og det er her jeg tipper at det store støtet kommer til å settes inn, og dette har på en måte Forbrukerombudet allerede varslet om. Jeg har et godt eksempel fra min egen hverdag og dette går tilbake for omtrent 5 år siden. Vi hadde akkurat flyttet inn i en ny bolig og jeg hadde naturligvis lyst på et stereoanlegg. Jeg hadde ikke kontanter nok til dette så jeg endte med å kjøpe et forholdvis rimelig anlegg over nett på nedbetaling. Dette lånet ble gitt gjennom Resurs Bank og lånet nedbetalte jeg på noen få måneder – tre-fire kanskje, men jeg husker ikke helt nøyaktig.

Det som har skjedd i ettertid er noe jeg har reagert veldig på. Omtrent hver eneste måned får jeg et brev fra Resurs Bank hvor de tilbyr meg nytt forbrukslån, og denne praksisen er høyst tvilsom etter min mening. Det er på denne måten man reaktiverer sine gamle kunder og får dem til å ta opp mer lån, og brevene derfra går nå direkte i søppelbøtten.

Denne formen for markedsføring tipper jeg kommer til å bli forbudt i løpet av forholdsvis kort tid, og dette kan nok være smart.

Har du opplevd noe lignende?

Hvis man absolutt skal ha lån så er det smart å bruke en megler på nett – da er du sikret at du får et så billig lån som mulig.