Først av alt: det er ingenting som er feil med å ta opp et forbrukslån, og faktisk kan det være slik i mange tilfeller at det er det eneste rette å gjøre. Det er allikevel et par småting man skal passe seg for i så måte, og dette skal vi ta en liten gjennomgang av i denne artikkelen.

Det første vi ønsker å påpeke er at forbrukslånet kan være veldig nyttig, men dette er avhengig av hva pengene brukes til. Man kan si at det aller smarteste er å bruke pengene på noe som har en verdi eller som gir en verdiøkning. Hvis man tenker investering i for eksempel en båt, så er dette et eksempel på en god bruk av penger. En båt holder seg relativt godt i verdi og hvis du oppdager at du kan få problemer med å betale forbrukslånet ditt har du alltid muligheten til å selge båten og dermed dekke inn lånet i stor grad. Dette vitner om ansvarlig økonomisk tenkning, og at et forbrukslån nødvendigvis ikke behøver å være feil vei å gå.

Motsatsen til dette er å bruke pengene man låner på det som kan karakteriseres som forbruk – selv om dette er en mulighet man også har. Her sikter vi til ferieturer, klær, sko og slike ting – altså flyktige verdier som man ikke kan selge i det øyeblikket man oppdager at det blir vanskelig å betjene lånet.

En annen felle er at du ikke har regnet på om du tåler en ekstra belastning som et forbrukslån kan tilføre økonomien din. Klarer du en fast utgift på for eksempel 2.000 kroner ekstra hver måned? Et slikt beløp må du hente fra andre plasser i økonomien din for å klare med, og du må derfor være rettferdig med deg selv og ikke minst selvkritisk. Det er meget viktig at du opptrer på en slik måte at du har kontroll over pengeflyten din. Det er ingens ansvar enn ditt eget at du klarer å holde økonomien din flytende, og det er derfor viktig at du går flere runder med deg selv når det kommer til det å ta opp ekstra lån.

Noe annet som du bør huske på er å lete aktivt etter det billigste alternativet på lånemarkedet. En typisk låneagent, altså en nettside som sammenligner flere lån for deg, er en god løsning på dette problemet. En mer inngående analyse av disse utfordringene kan du lese her.