Drømmen? Hva slags overskrift er egentlig det? Jo, noe jeg har tenkt på en god stund og som jeg ønsket å dele med de av dere som er interessert i det. Fra tid til annen leser jeg artikler i avisene om mennesker som har funnet tilbake til seg selv takket være den store roen. Hva i alle dager prater jeg om? Jo, jeg snakker om de som har forlatt storbyen og søkt ut til landsbygda igjen. Jeg snakker om de med stort boliglån som har investert i et småbruk hvor de kan få oppfylt drømmene sine om et rolig liv med noen få dyr å ta seg av.

Du ha sett disse historiene, ja? Dette er en trend som virkelig er i ferd med å ta av og de forskjellige småbrukene rundt om i Norge går under hammeren for kanonpriser etter heftige budkriger. Det er egentlig helt vil å tenke på og man kan saktens lure på hva som går av folk. Har det plutselig blitt ‘in’ å bo på bygda igjen? Er Ola og Kari Nordmann på tur til å finne tilbake til røttene sine? Har de kanskje oppdaget at frisk luft, god plass og natur egentlig er fantastiske ressurser vi har, og ikke bare ‘teit’, bondsk og tregt?

Ja, jeg tror kanskje det altså. Jeg tror kanskje det å vende nesen mot bygda igjen vil skje sakte men sikkert. Jeg tror at bygdene vil vokse til bli småsamfunn som fungerer som en selvstendig enhet. Jeg tror at mange nordmenn er lei av å bo i byene. Med dagens IT-løsninger og omfattende nettbaserte arbeid så har mange muligheten til å vende blikket utover bygde-Norge ettersom det ikke spiller noen rolle hvor de sitter og jobber – bare det er internett.

Begynner vi å bevege oss i riktig retning? Ja, jeg sier riktig retning for det er akkurat det jeg mener. Opphopningen av folk i norske byer er til å få klaustrofobi av, og personlig må jeg bare si at jeg er glad for at jeg ikke bor i et byområde med en liten plenflekk på 5 kvadratmeter og naboens husvegg tett i tett med min.

Det er ganske gøy å bo landlig til – du burde prøve det!