Når man skal ta opp et lån så er det flere ting man skal tenke på, og selv om dette kanskje er ren ABC for noen så er det ikke alle som er klar over alt dette. Derfor tenkte jeg at jeg skulle ta en aldri så liten låneskole her i denne korte, men fyndige artikkelen.

Når man skal ta opp et lån så er det ikke slik at man kun skal se hvor man kan få det første og beste tilbudet, og det er naturligvis slik at man ikke bare betaler tilbake den summen man skal låne. Det er her begrepet renter kommer inn, og dette er det viktig at man kjenner til. Renter er rett og slett det som bankene tjener penger på ved å låne ut penger til privatpersoner, og det er først og fremst dette begrepet man må ha kontroll på og forstå.

Forskjellige lån gir tilbud om forskjellige renter, og det er slik at sikkerheten du eventuelt kan stille vil være avgjørende for hvor lav rente du kan få. Lån uten sikkerhet innebærer at banken tar en større risiko når de skal låne ut penger til deg, og dermed vil rentene være høye – for eksempel rundt 15-20%. Det betyr at du totalt sett betaler tilbake det beløpet du har lån + 20% ekstra.

Tar du opp et lån med sikkerhet, som for eksempel et boliglån, så stiller du sikkerhet, og da har banken mye større trygghet og kan dermed tilby lavere renter. Her snakker vi i dag om kanskje rundt 2%.

I tillegg til rentekostnadene kommer det etableringsgebyr, altså prisen du betaler for å få lånet, og denne prisen er på alt fra 500 kroner til 2-3000 kroner.

Man betaler også et gebyr hver måned når regningen trekkes fra kontoen, og dette beløpet er typisk på 35-40 kroner hver måned, og som du skjønner så kan det i løpet av 10 år bli en bra sum dette også.